image_intro_alt

Polska najbardziej homofobicznym krajem w Unii Europejskiej. „Nie ma zgody na łamanie praw człowieka w naszym kraju”

Ostatnie miejsce wśród krajów Unii Europejskiej i 43 pozycja (wraz z Monako) na 49 w Europie, o to wynik Polski w tegorocznym rankingu ILGA-Europe, najważniejszym międzynarodowym rankingu mierzącym poziom równouprawnienia osób LGBTI w Europie. Nasz kraj już trzeci raz z rzędu zajmuje niechlubne ostatnie miejsce wśród krajów UE.

Kto notuje gorsze od Polski wyniki? Białoruś, Rosja, Armenia, Turcja i Azerbejdżan.

- Za rządów PiS nie żadnej szansy na podniesienie pozycji Polski w tym rankingu. Polska 2022 to nie jest kraj dla osób LGBT! Z czym spotyka się ta społeczność w naszym kraju za rządów PiS? Nienawiść, systemowa dyskryminacja, pogarda i poniewieranie drugim człowiekiem – komentuje wyniki rankingu poseł Lewicy Krzysztof Śmiszek. - Nie ma zgody na łamanie praw człowieka w Polsce – dodał.

- Dzisiaj homofobia i dyskryminacja stała się elementem polityki rządowej. Pamiętamy na czym budował swoją kampanię wyborczą Andrzej Duda, właśnie na homofobii. Pamiętamy co mówił obecny minister edukacji narodowej, że „to nie są ludzie, ale ideologia”, że nie ma czegoś takiego jak prawa człowieka – mówił polityk.

- Ale mam też wrażenie, że Polska 2022 to Polska pięknych i odważnych ludzi. Politycy zostali w tyle a społeczeństwo idzie do przodu. Jeżeli popatrzymy na badania opinii publicznej to ponad 60 procent Polek i Polaków popiera związki partnerskie, a ponad 40 procent popiera równość małżeńską – ocenił.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!